(Foreign visitors: use Google Translate) 
het is 25 oktober 2024, fris licht op het water heeft op fotograaf en hond dezelfde  uitwerking. De fotograaf valt, op dit windstille moment voor de perfecte reflectie, de hond doet het Wasven eer aan en helpt het gedachte plaatje van de fotograaf naar de knoppen. Hoewel.... bij nader inzien maakt het contrast tussen de kringen en het gladde wateroppervlak beide elementen sterker. Wat de fotograaf vergeet is de foto, die hij van de perfecte spiegeling maakte voordat Brodie te water ging. inderdaad perfecte spiegeling, maar saai, zo saai. Volkomen terecht in het vergeetboek beland.


13-10-2024. De fotograaf weet niet precies, waarom hij zo in zijn sas is met deze foto. hij trof het tafereel aan in een bos in Nuenen, waar hij geregeld met zijn hond wandelt. De hond vindt het geweldig als de gebaande paden worden verlaten. De fotograaf wat minder, honden hebben 4 poten. De foto is gemaakt met een 50mm objectief ('op een full-frame', hoor je dan te zeggen), het enige objectief, dat de fotograaf bij zich heeft. Er is bij hem voorkeur voor vaste brandpunten, één op de camera, de andere thuis in de fototas. zo fotografeert hij, elke stap die hij zet betekent een verandering van kader en perspectief. Zo kan de beeldinhoud en compositie gezocht worden en is die met een druk op de ontspanknop vastgelegd, dan is de hond de volgende die gezocht kan worden. 


11-11-2024. Compositie, kleur, standpunt, perspectief, moment, kader, etc. Het zijn de penselen van de fotografie, Ze zijn aanwijsbaar in elke foto maar spelen meestal een mindere rol in sfeer en verhaal van de foto dan het licht In bovenstaande foto is licht zelfs het onderwerp in de vorm van de regenboog, die ontstond precies op het moment dat fotograaf en hond uit het bos kwamen, de stevige regenbui stopte en de zon voluit doorbrak. Zogezegd het basisrecept voor een regenboog. Daar heeft de fotograaf geen invloed op, wel op de plaats waar hij gaat staan, wat hij wel en niet in het kader meeneemt en waar. Hier blijkt achteraf "de regel van derden' de basis voor de compositie, met het hoofdonderwerp op de achtergrond. Maar de belangrijkste regel is: altijd een camera (smartphone) bij je, of zoals je ook wel hoort: "f-8, and be there". 


17-1-2025. Mist is een bijzonder fenomeen. Alles is grijs, naarmate het verder van de camera af is wordt alles lichter en vager. Tref je mist, dan kan de fotograaf eigenlijk maar twee kanten op. De eerste is zoeken waar de zon staat en die richting uit fotograferen. Het (doorbrekende) zonlicht geeft hele mooie contrasten m.n. in zwart-wit en geeft inhoudelijk een optimistische en verwachtingsvolle lading aan de foto. Makkelijk scoren op uw fotoclub. Als je met de (imaginaire) zon in de rug fotografeert (de andere kant), heb je weinig contrast en een sombere stemming. Deze fotograaf kan daar erg van genieten, maar het is niet ieders 'cup of tea'.

23-2-2025 - Deze fotograaf kijkt wel naar de weersverwachting, maar is die een half uur later weer vergeten. Dan kan zich de situatie voordoen dat fotograaf en hond eerder dan normaal naar het bos gaan, teneinde van de zon te genieten en voor de bui terug thuis te zijn. De fotograaf heeft n beetje moeite met het uitbundige licht van deze zonnige dag. Hij heeft afgelopen maanden een overdosis grijs licht gehad op zijn dagelijkse boswandeling. Snel omschakelen naar 'mooi licht'- motieven is dan niet vanzelfsprekend, maar wel noodzakelijk, want morgen weer grijs en nat.

27  Maart 2025 - Eerder heeft hier een kleurenversie van bovenstaande 'gevallen boom / fallen tree' gestaan. De fotograaf is erg aan het twijfelen geraakt over de twee varianten; zwart-wit of kleur. Digitale fotografie brengt met zich mee, dat het RAW-bestand alle kleurinformatie bevat. In Lightroom kan dan de omzetting naar zwart-wit gemaakt worden, waarbij de fotograaf veel invloed heeft op het uiteindelijke resultaat. Deze fotograaf vindt een digitale camera, die niet de kleuren berekent, maar van elke pixel de hoeveelheid licht registreert, een betere, maar voorlopig te dure optie. Hij zal dus met zijn twijfel moeten dealen.

Back to Top