week 52

Het jaar zit er op. De kerstboom heeft deze week, in gepaste stilte, de grijze dagen verlicht. De fotograaf zou willen dat hij dat ook over het vuurwerk in nieuwjaarsnacht kon zeggen. Enfin, je kunt niet alles hebben. Dat zal het motto voor volgend jaar worden.

week 51

week 51 is nat, grijs en donker. maar is er dan een vleugje licht, dan spiegelt het wel mooi op dit natte houten bankje.

week 50

Sierappel met de eerste sneeuw van de winter.

week 49

Dat Santa Claus, na de uitschakeling van team USA door Oranje, niet rancuneus is, bewijst hij in deze voortuin. En hulde voor de bewoner, die dit winter-WK op zomerse wijze viert. 

week 48

Grijs weer, deze week, dus de luchten moeten een beetje gecamoufleerd worden. Gelukkig zitten de eiken nog behoorlijk in blad.

week 47

Er prijkt een vogelvoederhuisje, stijl Nieuwe Zakelijkheid, Bauhaus, in de tuin van de fotograaf. U begrijpt, design, dat heeft geld gekost. Maar ja, als de koolmezen strak zijn vormgegeven, kan je als tuinbezitter niet achterblijven. De eerste bezoeker wordt direct door de fotograaf, wiens statief met camera en telelens al dagen klaar staat, vastgelegd. De fotograaf ziet ruimte voor verbetering, niet voor de koolmees, noch voor het huisje, maar voor zijn eigen product; de fotografische weergave.

week 46

De jaarlijkse tentoonstelling van de fotoclub wordt geopend. De traditie schrijft voor; een praatje door de voorzitter, een glaasje prosecco, vervolgens een rondje langs de foto's, gesprekken over wat er te zien is, en vooruit, nog een glaasje prosecco.

week 45

De fotograaf speelt met camera en ledenpop; ball-jointed doll op z'n Engels. Maar hoe je het ook noemt, het blijft natuurlijk spielerei.

week 44

Brodie staat in de bijkeuken aan de aanrecht, alsof hij een biertje besteld heeft aan de bar.  De werkelijk reden voor deze pose is dat zijn favoriete balletje in de gootsteen ligt.

week 43

De poging van de fotograaf om de gedeeltelijke zonsverduistering te fotograferen mislukt. 

week 42

Dinsdag 18-10-2022 15.55u. A room with a view?


week 41

De fotograaf is lang niet zomaar onderweg geweest. Dat is even wennen.

week 40

Bij tijd en wijle laait het op, de discussie over het genderneutrale toilet in de openbare ruimte. Hier lezen we 'Toilet' zonder de klassieke toevoeging 'Dames' of 'Heren'. De iconen op muur en deur zijn multi-interpretabel. Of het een genderneutraal toilet betreft, mag je dus zelf uitmaken. Desgewenst kan je door de patrijspoort gluren om te kijken of wat je ziet overeenkomt met je voorkeur.

week 39 

Corona zwakt af, verveling slaat toe. Opruimen heeft praktische en therapeutische waarde. Zo komt er een zak met wijnkurken tevoorschijn. Ooit verzameld en bewaard met 'n bedoeling. Geen idee welke.

week 38

De fotograaf voelt zich belabberd. De corona-zelftest bevestigt zijn bange voorgevoel.

week 37 

de fotograaf denkt even aan Boudewijn de Groots liedje "hoe sterk is de eenzame fietser". Maar dat slaat in deze windstilte nergens op. Iets, waar het denken van de fotograaf wel vaker last van heeft.

week 36

Niet elke week is de fotograaf in staat een behoorlijke foto te maken; gebrek aan inspiratie, vermoeidheid, of gewoon lamlendigheid. Brodie komt de fotograaf dan opmonteren. Hij is de muze, die voor inspiratie en energie zorgt.

week 35

Spanning en stress kenmerken deze week. Op het programma staat een verplichte rij-test om te bepalen wie de baas is in de gezins-Fiat Panda; de fotograaf of mijnheer Parkinson. De fotograaf wint de slag, maar de adrenaline jaagt nog een dag door. Winnen van Parkinson is niet vanzelfsprekend.

week 34

Alweer de laatste aflevering van 'Zomergasten'. Het eerste signaal, dat de herfst niet ver meer is.

week 33

het heeft iets van een alternatief bloemboeket, maar het gaat dadelijk toch de groenton in om te composteren. Gelukkig hebben we de foto nog.


week 32

het is heet deze week. De mussen vallen van het dak, hopelijk niet die van vorige week. De favoriete cooling down is voor Brodie een plons in de leemkuil in het bos.

week 31

de fotograaf spendeert een half uurtje aan het fotograferen van mussen. Dat levert welgeteld twee foto's op, waar de fotograaf een beetje gelukkig van wordt. De sterke uitvergroting van de vliegende ringmus (?) wordt zijn favoriet.

week 30

de fotograaf kokkerelt, zie hier zijn mise-en-place, kip-rijst-schotel vandaag. Het gerecht heeft als nadeel: veel voorbereidingen, kippenbouillon maken, een berg snijwerk (knoflook, ui, bleekselderij, rode paprika, kastanjechampignons, tomaten en salami). Het voordeel van al dat nadeel: behalve lekker en gezond, je kan er twee dagen royaal van eten.

week 29

het is vandaag een warme dag. zo mag je 38 graden wel noemen. Brodie uitlaten is pas aan de orde als de zon haar stekende hitte heeft verloren, zo rond de klok van negen. De laatste zonnestralen maken lange schaduwen en warme kleuren.  Brodie (l) en vriend Daantje (R) vinden het nog steeds te warm om rond te rennen. Poseren in het mooie licht; tot meer zijn ze niet te porren.

week 28

Vorig jaar was de fotograaf te laat voor deze uitbundig bloeiende hortensia's. Maar meestal krijg je van de natuur een tweede kans. Je moet er wel een jaar op wachten. 

week 27

Lang niet gedaan; geklust. Het gaat dan ook met hindernissen. Drie keer een stukje afgezaagd en nog tekort.

week 26

zelfportret met over-beweeglijkheid, ofwel groepsfoto met Dr. Parkinson

week 24

de vraag of handen alleen een portret kunnen zijn, wordt door de fotograaf positief beantwoord.

week 23

avondlicht op de sanitaire voorziening van de bouwplaats aan de overkant van de straat

week 22

gebrek aan inspiratie; een stapel fotoboeken doorkijken is een afdoende remedie. 

week 21

eigengemaakte (door  de vrouw van de fotograaf dan) klassieker; appelgebak

week 20

alledaagse kleuren

week 19

een klein slakje is doorgedrongen tot het blad van de tuintafel. Slakken associëren wij doorgaans met 'traag', maar als je ze een tijdje observeert, zie je dat ze aardig uit de voeten kunnen. Zowel op horizontale als verticale vlakken. De fotograaf is jaloers.

week 18

Selfie met Brodie

week 17

Hans Zoete, fotograaf, fotodocent, tentoonstellingsmaker, fotofestivalorganisator, etc., te midden van de vele bezoekers op de opening van zijn tentoonstelling bij Pennings Foundation in Eindhoven. Mooie, subtiele zwartwit fotografie. Ga Kijken en koop ook het fotoboek 'GEZIEN' en/of expositie-prints. Nog tot en met 8 mei. 

week 16   

 De bedrijfsruimte, waarin de fotograaf jarenlang zijn caravan stalde, wordt gesloopt om plaats te maken voor 10 appartementjes. Het valt onder de slopershamer, zogezegd. In werkelijkheid valt het door de joysticks van de machinist. 

week 15

hoogtepunt van de week; de overdadige appelbloesem

week 14

ook binnenshuis; rood met groen

week 13

Oude wijsheid: 'Rood met groen is boerenfatsoen'

week 12

Een monstertje uit het stenen tijdperk wandelde deze week door de tuin. 

week 11

Lege medicijnstrip; verandering van pijn doet eten.

week 10

Leuke verrassing voor de fotograaf op zijn twee-wekelijkse fotoclubavond: hij wordt benoemd tot erelid van de Fotobond. Compleet met oorkonde, speld, lekkers en bloemen. Goede reden om de macro-lens weer eens uit de tas te halen.

week 9

's Nachts is het nog winter, maar overdag schijnt de zon al krachtig en wakkert het verlangen naar voorjaar aan. Cocker Brodie wil in de tuin spelen en de schaduwen maken er een potje voetbal van. Zonder bal overigens.

week 8

De fotograaf ziet een documentaire over het Munch-museum in Oslo. Slechte herinneringen komen terug; ooit is daar zijn foto-uitrusting, en erger nog 11 belichte fotorolletjes, gestolen. In navolging van Munch heeft de fotograaf toen ook geschreeuwd. Deze week roept Poetin dezelfde reactie op.

week 7

staat in het teken van veranderingen in de medicatie; andere tijdstippen en afbouwen van specifieke medicijnen. Less is more, nietwaar. Maar een beetje spannend blijft het wel. 

week 6 

in week zes is de fotograaf verlost van het eindeloze wachten op de bewerkingen in zijn oude laptop. In plaats daarvan nu het eindeloze zoeken naar de juiste instellingen, programma's, sorry apps, en wegwijs worden in de nieuwe, door de computer, gebezigde terminologie.

week 5 

Zelfportret in de oefenruimte van de fysiotherapie. Gefotografeerd tijdens de warming-up vanaf de fietstrainer, zowat het enige trainingsapparaat waar de fotograaf met losse handen op voorruit kan. 

week 4

Simpel genoegen: een broodje kroket, beetje roomboter, beetje mosterd, uiteraard een kroketje en vooral een vers bruin broodje. Geen culinair hoogtepunt en ook geen fotografisch. Toch lekker gegeten.

week 3

Nachtgeluiden. Ik ken ze allemaal. Het tikken van de wekker, geruis in de verwarmingsbuizen, een eenzame auto buiten, de stilte van het kille ochtendlicht.

week 2

Het weer is in deze tweede week een stemmingsmaker van jewelste; hele dagen grijs en mistig. Visueel wel interessant, maar ook koud en vochtig. De fotograaf blijft binnen. De twee-wekelijkse bijeenkomst van de fotoclub is ook geen reden om naar buiten te gaan: corona-maatregelen maken er een Zoom-vergadering van.  Second best, zogezegd

week 1

 De tulpen hebben 5 dagen fier rechtop gestaan, maar hun bloemen volgen nu de wetten van de zwaartekracht. Je kunt er teleurgesteld over zijn, maar wat mag je voor 2,95 verwachten? Het is beter om het tulpenvoorbeeld niet te volgen; kop op, een fris nieuw jaar voor de boeg. Want volgens Psycholoog Rene Diekstra leef je langer als je nog doelen hebt in je leven.

You may also like

Back to Top